Ahad, 15 Februari 2009

Taklimat Penubuhan Kawasan Rukun Tetangga Taman Ixora

Taklimat penubuhan kawasan rukun tetangga di Taman Ixora telah diadakan pada 14 Februari 2009 (Sabtu) jam 9.00 malam bertempat di Dewan Besar Masjid Sultan Hishamudin, BB Salak Tinggi.

Taklimat berkenaan telah disampaikan oleh Penolong Pegawai Perpaduan Kanan Daerah Sepang (En. Musa Bin Osman). Seramai 43 orang penduduk telah hadir mendengar taklimat berkenaan. Semua penduduk yang hadir telah bersetuju untuk mewujudkan kawasan rukun tetangga di Taman Ixora.

Buat permulaan diperingkat penajaan, Jawatankuasa Persatuan Penduduk Taman Ixora (PPTI) akan diserapkan sebagai Jawatankuasa Kawasan Rukun Tetangga Taman Ixora semasa mengemukakan permohonan. Pegawai berkenaan menjelaskan ini adalah untuk memudahkan proses kelulusan. Dalam tempoh sebulan selepas permohonan diluluskan Jawatankuasa hendaklah mengadakan Mesyuarat Khas untuk membuat pelantikan Jawatankuasa Tetap
Kawasan Rukun Tetangga Taman Ixora. Jawatankuasa hendaklah bermesyuarat setiap 2 bulan sekali dan dihadiri oleh 1/3 ahli Jawatankuasa. Skim rondaan sukarela (SRS) boleh diwujudkan selepas rukun tetangga telah diluluskan oleh Jabatan Perpaduan. Pegawai berkenaan memaklumkan proses permohonan akan mengambil masa selama 6 bulan untuk diluluskan.

Kawasan rukun tetangga akan diberikan peruntukan kewangan sebnayak RM4,800 setahun untuk urusan pentadbiran dan menjalankan aktiviti. Peruntukan tambahan boleh dimohon dengan mengemukakan kertas kerja aktiviti yang akan dilaksanakan. Diantara jenis aktiviti yang boleh dijalankan adalah melalui biro sosial, pendidikan, kebudayaan, sukan, kesihatan, agama, pendidikan dan keselamatan.

Sesi taklimat berakhir jam 11.00 malam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan