Ahad, 15 April 2012

Gotong Royong Kawalan Wabak Denggi Taman Ixora

Persatuan Penduduk Taman Ixora dengan kerjasama Kawasan Rukun Tetangga Taman Ixora telah mengadakan program Gotong-Royong Kawalan Wabak Denggi seperti butiran berikut:

Tarikh : 15 April 2012 (Ahad)
Masa : 8.30 Pagi
Tempat Berkumpul : Dataran Serbaguna Taman Ixora
Dirasmikan Oleh : En. Foo Weng Fui (Ahli Majlis Zon BBST Selatan)

Program ini mendapat kerjasama daripada Pejabat Kesihatan Daerah Sepang dan Majlis Perbandaran Sepang. Pejabat Kesihatan Daerah Sepang telah mengadakan pameran dan menyampaikan ceramah mengenai kawalan dan pencegahan denggi kepada penduduk Taman Ixora. Majlis Perbandaran Sepang telah menyediakan lori sampah dan beberapa orang pekerja untuk membantu penduduk semasa kerja-kerja gotong-royong dijalankan.

Program ini diadakan berikutan terdapat dua(2) kes demam denggi yang dilaporkan di kejiranan Taman Ixora dan Pejabat Kesihatan Daerah Sepang telah mengisytiharkan Taman Ixora sebagai kawasan wabak denggi.

Walaupun program ini kurang mendapat sambutan daripada penduduk Taman Ixora, sedikit sebanyak dapat mencegah kes demam denggi daripada menjadi lebih tidak terkawal di Taman Ixora.Penduduk Taman Ixora dinasihatkan supaya sentiasa menjaga kebersihan kawasan rumah dengan mengambil masa 10 minit seminggu untuk membersihkan kawasan rumah daripada bekas/ sampah yang boleh menakung air dan menjadi tempat pembiakan nyamuk Aedes.

Sila klik di sini untuk melihat gambar.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan