Selasa, 13 Ogos 2013

Panduan Makan Secara Sihat di Hari Raya

Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan sebuah buku kecil mengenai pemakanan secara sihat di Hari Raya. Biasanya pelbagai juadah dihidangkan pada hari terbuka. Antara makanan yang biasa dihidangkan adalah seperti lemang, ketupat, rendang, lontong dan pelbagai kuih-muih beraneka rasa. Namun begitu, kita perlulah bijak dalam memilih makanan dan sentiasa mengamalkan pemakanan yang sihat ketika meraikan Hari Raya. Pengambilan makanan yang tidak terkawal boleh menyebabkan peningkatan berat badan secara mendadak selain meningkatkan risiko kepada penyakit kronik. Sehubungan itu, pengekalan berat badan perlu ditekankan sepanjang musim perayaan.

Saranan pengambilan kalori berdasarkan Panduan Diet Malaysia, 2010 untuk orang dewasa (berumur 18 - 59 tahun) yang sedentari adalah seperti berikut:
a) Lelaki dewasa : 2,000 kcal/hari
b) Wanita dewasa : 1,500 kcal/hari

Contoh pengambilan kalori mengikut waktu makan sehari untuk seorang dewasa yang sedentari adalah seperti berikut:
a) Sarapan - Lelaki (550 kcal), Wanita (450 kcal)
b) Minum pagi - Lelaki (200 kcal), Wanita (100 kcal)
c) Makan tengahari - Lelaki (550 kcal), Wanita (450 kcal)
d) Minum petang - Lelaki (200 kcal), Wanita (100 kcal)
e) Makan malam - Lelaki (500 kcal), Wanita (400 kcal)

Sil klik di sini untuk memuat turun buku berkenaan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan